Cuptor incorporabil electric sau pe gaz – ce alegem?

electric sau gaz

Indiferent de spatiul unde locuiesti, mai mult ca sigur gatesti cu ajutorul unui electrocasnic electric sau pe gaz.  E posibil sa fii in situatia in care se afla multe persoane, aceea in care nu ai de ales si esti nevoit sa te adaptezi conditiilor care ti se ofera, folosind electricitatea in cazul in care locuinta nu este corespunzator echipata pentru a utiliza un aparat pe gaz.

Daca, totusi, ai avea posibilitatea de a alege dintre un cuptor incorporabil pe gaz sau unul electric, care ar fi alegerea? Ai fi tentat sa alegi unul pe gaz in conditiile in care bucatarii profesionisti folosesc acest tip de alimentare, in timp ce oamenii care gatesc des ar alege oricand un cuptor electric.

Cu toate acestea, trebuie sa intelegeti bine care dintre ele si-ar face treaba in bucataria voastra si v-ar putea fi alaturi in procesul de preparare al retelor preferate, economisind timp si bani printr-un consum energetic redus.

Fiecare dintre ele, atat cuptorul pe gaz cat si cel electric, are propriile sale avantaje si dezavantaje pe care le vom prezenta in asa fel incat sa intelegeti care dintre ele va va fi de ajutor in bucatarie.

Cuptor incorporabil electric

Acesta functioneaza cu ajutorul energiei electrice, fiecare dintre componentele sale tehnologice utilizand curent electric pentru a putea pune in miscare mecanismul de incalzire si alte functionalitati ale cuptorului.

Avantaje cuptor electric

Un cuptor incorporabil electric este avantajat in primul rand de sursa de energie mai putin periculoasa. Se instaleaza usor si nu trebuie sa fie conectat la o conducta de gaz careia trebuie sa ii acorzi mare atentie si sa te asiguri ca nu exista scurgeri de niciun fel.

Suprafata interioara a modelelor electrice s-a dovedit a fi si mai usor de curatat in comparatie cu cea a cuptoarelor cu gaz, in special din cauza faptului ca functia de autocuratare pirolitica este adesea intalnita doar la electrocasnicele electrice.

De asemenea, aerul cald este mult mai bine distribuit de un mecanism electric in situatia in care gatesti un preparat care necestita coacere, patrunzand eficient si uniform in compozitia sa.

Mai mult de atat, gazul este amestecat cu o substanta prin care sa capete un miros puternic(in stare naturala  este inodor), motiv pentru care preferam oricand o sursa de energie curata, care sa nu implice diferite substante, ci doar fenomene fizice inofensive atunci cand sunt utilizate corespunzator.

Dezavantaje cuptor electric

Elementele care genereaza caldura se racesc mult mai greu fata de cele ale unui electrocasnic pe gaz, fiind nevoiti sa lasam cuptorul sa ajunga la o temperatura optima ori de cate ori il folosim.

Daca locuinta ta ramane fara electricitate in timpul gatirii chiar si pentru o fractiune de secunda, aceasta intrerupere va avea efect asupra cuptorului, oprindu-i functionalitatea pana este repornit, pe cand un cuptor incorporabil pe gaz poate functiona in continuare.

 

Cuptor incorporabil pe gaz

Un astfel de cuptor poate fi o alternativa buna pentru inlocuirea unuia electric. Fiind alimentat cu gaz natural, un cuptor incorporabil pe gaz este ideal pentru cei care vor un cuptor perfect functional si ieftin. Au fost folosite pentru o perioada indelungata de timp in medii comerciale, precum restaurante.

Avantaje cuptor pe gaz

Ai control asupra temperaturii de gatit si incalzirea dureaza mai putin fata de un cuptor electric. De indata ce opresti functionarea sa, acesta inceteaza sa mai furnizeze caldura in cel mai scurt timp posibil, pe cand unui aparat electric trebuie sa ii acorzi ceva timp pana cand se va raci.

Temperatura furnizata de gazul natural poate gati mancarea uniform, un aspect important pentru cei ce isi apreciaza rezultatele obtinute in bucatarie si vor sa impresioneze oamenii dragi sau musafirii prin tehnica lor de gatit.

Alimentele, pe de alta parte, raman suculente si isi pastreaza mult mai bine proprietatile nutrivite din moment ce temperatura este mai mica si umezeala nu se evapora, ci ramane in compozitia mancarii si face parte din procesul de gatire.

Acum intelegeti de ce bucatarii profesionisti ar alege un cuptor incorporabil pe gaz, stiind ca mancarea obtinuta are un gust perfect si pot face o impresie buna si pot capata o incredere de sine.

Costurile de functionare ale unui electrocasnic pe gaz sunt mai mici, deoarece resursa este mai ieftina comparativ cu pretul kilowattului. Diferenta o vor constata acei utilizatori care folosesc cuptorul frecvent.

Dezavantaje cuptor pe gaz

Un cuptor incorporabil pe gaz furnizeaza o temperatura mai mica decat unul electric, ceea ce inseamna ca timpul de gatire creste daca preparatul in cauza este unul care permite utilizarea unei valori termice mari.

In acelasi timp, e greu posibil sau imposibil sa gasesti prea multe cuptoare incorporabile pe gaz care sa fie dotate cu functia de autocuratare pirolitica, din moment ce aerul nu poate atinge temperatura de aproximativ 500 de grade a cuptorului electric.

Gazul face parte din lista dezavantajelor, alaturi de mirosul sau si de pericolul la care esti supus in calitate de posesor al cuptorului. Astfel, dispozitivul are nevoie de mai multa ingrijire si de frecvente perioade de mentenanta pentru a functiona corespunzator.

Spune-ne parerea ta! :)

Lasa un raspuns

Login/Register access is temporary disabled