Autocuratare catalitica, pirolitica, hidrolitica sau EcoClean  – cuptor incorporabil

autocuratare

Daca tot iti cumperi un cuptor incorporabil si ai atatea functionalitati din care poti sa alegi, de ce sa nu fie si una de autocuratare catalitica sau pirolitica printre ele?

Indiferent de cat de multa grija ai avea de el, orice cuptor incorporabil se murdareste la interior dupa ce gatesti. Deseori, doar prepararea mancarii dureaza foarte mult timp incat rareori de mai gandim sa curatam cuptorul si amanam aceasta sarcina pentru o zi in care timpul e de partea noastra.

Stim cu totii ce forma iau depunerile de mancare dupa ce sunt lasate cateva zile pe suprafata sa. Se intaresc si parca devin una cu materialul cuptorului(ca structura, ca aspectul lor ramane un motiv de ingrijorare), urmand a ne pune intrebarea: cum curatam cuptorul mai usor?

Raspunsul este alcatuit dintr-un singur cuvant: autocuratare. Pentru a intelege mai bine ce inseamna acest lucru, mai jos va vom prezenta cateva informatii despre procesele de autocuratare catalitica si pirolitica.

Avantajele unui cuptor cu autocuratare

Mai intai, insa, trebuie sa stiti de ce este absolut necesar ca electrocasnicul sa aiba o astfel de functie. E destul de simplu: cui nu i-ar place ca aparatul sa se curete cu minim de efort depus din partea noastra? Curatarea e unul dintre motivele pentru care multi evita sa foloseasca un cuptor incorporabil in anumite momente.

Gandeste-te la timpul pe care l-ai pierde chinuindu-te sa indepartezi resturile de mancare intarite, precum si la urmele si zgarieturile pe care le poti lasa pe suprafata metalica interioara, materialul fiind foarte sensibil.

Autocuratare catalitica

Cuptoarele incorporabile dotate cu aceasta functie sunt prevazute cu un invelis catalitic al peretilor interni. Rolul acestui invelis este de a absorbi depunerile de mancare si grasime de pe suprafata sa chiar in timpul gatirii.

Atunci cand temperatura atinge o valoare termica de aproximativ 100 de grade celsius, functia de curatare catalitica porneste automat si preia toata murdaria, rezultatul fiind reprezentat de un cuptor curat.

Autocuratare pirolitica

Este cunoscuta ca fiind cea mai buna metoda pentru a curata cuptorul incorporabil fara efort. Piroliza, ca proces chimic, reprezinta transformarea unor compusi in urma supunerii lor la temperaturi ridicate.

In cazul de fata, aerul din interiorul cuptorului atinge temperaturi de pana la 500 de grade celsius, transformand resturile de mancare in cenusa, in timp ce grasimea este automat curatata. Tot ce trebuie sa faci este sa il cureti manual cu o laveta timp de cateva zeci de secunde.

Procesul are loc dupa gatire, timp in care usa este inchisa automat. De cele mai multe ori, ai posibilitatea de a selecta intensitatea autocuratarii, fiecare treapta diferentiidu-se prin durata procedurii.

Autocuratare hidrolitica

Sau tehnologia de curatare cu aburi, pe care o intalnim in  tot mai multe dintre cuptoarele incorporabile moderne, este acum una dintre mai cunoscute functii de autocuratare. Aceasta utilizeaza aproximativ jumatate de litru de apa pentru a produce aburii necesari curatarii cuptorului.

Grasimea si resturile se transforma in depuneri moi si se indeparteaza usor cu o bucata uscata de material textil. Procesul dureaza doar cateva zeci de minute, timp in care peretii interiori si chiar si tavile folosite la gatit se curata in totalitate.

Autocuratare EcoClean

Am insistat sa discutam si despre acest tip de autocuratare deoarece este o metoda unica, economica si extrem de eficienta. Este o inovatie a celor de la Bosch si foloseste un invelis realizat dintr-un material special, presarat cu particule nanoceramice cu rolul de a atrage depunerile de mancare si de a le descompune.

Fiind un proces pur natural, fara ca sistemul sa fie alimentat electric, autocuratarea EcoClean nu consuma energie in plus. Un cuptor incorporabil Bosch modern are peretele posterior prevazut cu acest sistem de curatare, insa anumite modele pot avea functia EcoClean si pe peretii laterali.

In situatia in care cuptorul tau nu  dispune de acest beneficiu, ai avantajul de a putea cumpara acesti pereti sub forma de accesorii pe care le poti monta si demonta(nu cred ca va doriti) oricand.

 

Pentru a rezuma tot ceea ce v-am comunicat mai sus, va spun doar ca autocuratarea de orice fel va scuteste  de efort, nu trebuie sa mai investiti foarte mult timp pentru a indeparta murdaria si are un consum minim sau chiar inexistent de energie.

Spune-ne parerea ta! :)

Lasa un raspuns

Login/Register access is temporary disabled